lördag 6 oktober 2012

Alhambra


Alhambra är arabiska الحمراء, 'Al Ħamrā', den röda borgen) och ett stort borg- och palatsområde vid den sydspanska staden Granada. Borgen är belägen på en höjd med utsikt över Sierra Nevada. Den uppfördes av morerna från 1250-talet till 1300-talets slut och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambra var det viktigaste politiska och aristokratiska centret i morernas rike Begreppet "Morens sista suck" kommer från tillfället då Boabdil, den siste moriske härskaren, lämnade Alhambra efter Granadas belägring 1492, vände sig om och såg sitt undersköna palats för sista gången. Hans mor lär då ha utbrustit: "Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man".

Efter att ha varit relativt ouppmärksammat av sin samtid i många år gjordes Alhambra populärt som besöksmål av den amerikanske diplomaten och författaren Washington Irving som på 1830-talet bodde i palatset och skrev "Tales of the Alhambra". Detta gjorde intryck på den romantiska samtiden och många turister sökte sig till Alhambra.

Jag är inte ett dugg förvånad över att Boabdil grät när han blev iväg körd från Alhambra, det hade vilken normalintelligent människa som helst gjort. Jag är däremot mycket tacksam över att Washington Irving gjorde den Spanska ledningen uppmärksam på vilken skatt Alhambra är vilket ledde till att man värnar staden och gör den tillgänglig för oss alla. Men var varse, man måste boka biljetter 6 månader i förtid för att komma in i palatset, men det är det värt.

Vi hade glädjen att ha en svensktalade kunnig och engagerad guide - Mercedes - med oss. Vilken fröjd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar